Lokalizace geografické pozice útočníka v internetu - Kubalík, František (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá vyhodnocením geografické polohy stanic v síti Internet pomocí zpoždění a implementováním metody Octant. První část práce se věnuje seznámení s principy vyhodnocování fyzické polohy stanic v síti Internet se zaměřením na aktivní metody IP geolokace. Větší prostor je zde věnován geolokačnímu algoritmu Octant a podrobnějšímu vysvětlení jeho principů. Na konci první části je také seznámení s experimentální sítí PlanetLab. Ve druhé části je popsán návrh a realizace programu v programovacím jazyce C#, který lokalizuje hledanou stanici zmíněným lokalizačním algoritmem Octant. Popis realizace je doprovázen vysvětlenými ukázkami použitých tříd a jejich podrobným vysvětlením. Jsou zde také uvedeny výsledky metody na vybrané IP adresy stanic se známou polohou pro zjištění chyb neboli odchylek metody od skutečné polohy hledané stanice. Na konci této části je uvedeno porovnání s ostatními aktivními ale i pasivními geolokačními metodami.

This thesis deals with the evaluation of the geographical location of the Internet using delay and implementating method Octant. The first part is devoted to familiarization with the principles of evaluation of the physical position of the stations on the Internet, with a focus on active methods for IP Geolocation. Here it is more space devoted to geolocation Octant algorithm and a more detailed explanation of its principles. At the end of the first part is also familiar with the experimental network PlanetLab. The second part describes the design and implementation of the program in programming language C#, which locates the searched local station with mentioned localization algorithm Octant. Description realization is accompanied by explained examples of the classes with a detailed explanation. Here are also the results of the methods on selected IP addresses of stations with known locations to detect errors or deviations of method from the actual position of searched station. At the end of this section is a comparison with other active as well as passive geolocation methods.
Localization of geographic position attacker in the Internet
Keywords: Octant; PlanetLab; geolokace; lokalizace; zpoždění; C#; Octant; PlanetLab; geolocation; localization; delay; C#