Návrh změny organizační kultury ve vybraném podniku - Cepková, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2012)
Predmetom diplomovej práce je organizačná kultúra. V práci sú definované najdôležitejšie pojmy, prvky štruktúra, vplyvy, funkcie, typológia a metódy analýzy obsahu organizačnej kultúry. V rámci analýzy súčasného stavu organizačnej kultúry v spoločnosti XYZ s.r.o. boli použité metódy písomného dotazovania a obsahová analýza dokumentov. Hlavným cieľom bolo na základe prevedenej analýzy navrhnúť opatrenia, ktoré budú viesť k zlepšeniu zistených nedostatkov.

Main subject of this Master's Thesis is organizational culture. Work defines main terms: definitions, components, structure, influences, function, typologies and methods of organizational culture content. Written inquiry and documents content analysis were used to determine the present state of organization culture in XYZ, a.s. company. The target was to design necessary steps which should provide areas of organizational culture.
Concept for Organizational Culture Change in a Company
Keywords: organizačná kultúra; zmena obsahu organizačnej kultúry; typológia organizačnej kultúry; Organizational Culture; Organizational Culture Change; Typology of Organizational Culture