Nástroj pro simulaci výpočtů s pevnou řádovou čárkou - Grézl, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá vytvořením nástroje pro simulaci výpočtů s pevnou řádovou čárkou. Díky tomuto nástroji dojde ke zjednodušení a ke zvýšení efektivity provádění operací s hodnotami různých datových typů. Pomocí vyčíslení a grafického zobrazení absolutních chyb, které vytváří převod hodnot mezi datovými typy a pomocí maximální absolutní chyby, může uživatel zhodnotit, je-li pro něj tento převod optimální. Po obeznámení s touto problematikou v rámci teoretického úvodu následuje návrh praktické části, který shrnuje realizaci a postup při návrhu programu v prostředí LabVIEW 2021. Postup návrhu praktické části je proveden na základě vlastností a podpory prostředí LabVIEW a jeho FPGA modulu a cílí na vytvoření přívětivého a přehledného uživatelského rozhraní. Výstupem praktické části je nástroj, který pracuje s vytvořeným VI, obsahující posloupnost různých operací s různými vstupními a výstupními datovými typy. Program slouží pro převod čísel různých datových typů na typ jiný, převážně se jedná o převod na datový typ fixed point. Uživatel udává hlavní směr vytvořením vzorového VI, jehož operace budou následně provedeny. Další parametry, které může uživatel nastavit a ovlivnit tak chod programu, jsou uvedeny na uživatelském rozhraní.

This bachelor's thesis is focused on creating tool for simulating calculations with fixed point. This tool simplifies and increases the efficiency of performing operations with values of different data types. By calculating and graphically displaying absolute errors, which creates a conversion of values between data types and conversion through maximum absolute errors, the user can evaluate whether this conversion is optimal or not. After getting acquainted with this issue in the theoretical introduction part, the design of the practical part follows, which summarizes the implementation and procedure of program design in the LabVIEW 2021. Process of draft of the practical part is based on attributes of LabVIEW and it’s part FPGA module and aim on creating of transparent and user-friendly user interface. The output of the practical part is a tool that works with the created VI, containing a sequence of different operations with different input and output data types. The program is used to convert numbers of different data types to another type, mainly for a conversion to a fixed point data type. The user gives the main direction by creating a sample VI, the operations of which will then be performed. Other parameters that the user can set and affect the program are listed on the user interface.
Simulation tool for fixed-point arithmetic
Keywords: Pevná řádová čárka; Plovoucí řádová čárka; Absolutní chyba; Převod datových typů; LabVIEW; SubVI; VI Server; VI Scripting.; Fixed point; Floating point; Absolute error; Conversion of data types; LabVIEW; SubVI; VI Server; VI Scripting.