Bytový dům - Vdoviak, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Předmětem této bakalářské práce bylo zpracování projektové dokumentace pro provádění stavby bytového domu s téměř nulovou spotřebou energie. Novostavba samostatně stojícího bytového domu, bude umístěn v severní části Nového Města nad Metují na parcele č. 258/14 v k.ú. Nové Město nad Metují. Jedná se o pětipodlažní, a celo podsklepený bytový dům, jenž má tři atypické podlaží. V suterénu se nachází prostor garáží, technické zázemí objektu a skladovací prostory bytového domu. V nadzemním prostoru tvoří převážnou část obytné jednotky a v prvním nadzemním patře se též nachází prodejna, která má ale vlastní vchod z vnější strany. Dům je navrhnut pro 33 osob v 13 bytových jednotkách odlišného druhu. Přístup do jednotlivých jednotek je ze společného prostoru chodby, schodiště a pomocí výtahu. Navržený konstrukční systém je stěnový se ztužujícím jádrem. Dům má dva typy třech, nad hlavní částí je sedlová střecha tvořená dřevěným krovem a nad zbylými částmi je jednoplášťová plochá střecha, která je částečně pochozí, též je ohraničena atikou. Nosné obvodové stěny v nadzemních podlažích tvoří nosné keramické tvárnice. Nenosné vnitřní příčky tvoří nenosné keramické tvárnice. Stavba je založena na základové desce. Obvodové stěny v suterénu tvoří ŽB monolitické stěny. Vnitřní nosný systém tvoří pole ŽB sloupů. Objekt je zateplen tepelně izolačními deskami typu EPS. Materiál splňuje požadavky na ETICS. Zateplená fasáda bude v kombinaci bílé barvy a obkladu imitovaného tmavého kamene, sokl bude vyřešen pomocí tmavě šedého marmolitu. Klempířské prvky jsou navrženy z lakovaného pozinkovaného plechu tmavě šedé barvy. Rámy venkovních otvorů mají tmavě šedou barvu.

The subject of this bachelor's thesis was the elaboration of project documentation for the construction of an energy-efficient residential building. The new construction of a detached residential building will be located in the northern part of Nové Město nad Metují on plot no. 258/14 in the cadastral area of Nové Město nad Metují. It is a five-story building with a basement, which includes three atypical floors. The basement contains garage space, technical facilities for the building, and storage areas for the residential building. The above-ground space predominantly consists of residential units, with a store also located on the first above-ground floor, but with its own entrance from the outside. The building is designed for 33 people in 13 different types of residential units. Access to individual units is through a common area of corridors, staircases, and via an elevator. The proposed structural system is wall-based with a stiffening core. The building has two types of roofs: a pitched roof made of wooden trusses above the main part and a single-layer flat roof above the remaining sections, partially accessible and bordered by a parapet. Load-bearing external walls in aboveground floors are made of load-bearing ceramic blocks. Non-load-bearing internal partitions are made of non-load-bearing ceramic blocks. The structure is founded on a foundation slab. The basement's perimeter walls consist of reinforced concrete monolithic walls. The internal load-bearing system consists of reinforced concrete columns. The building is insulated with EPS thermal insulation boards, meeting the requirements for External Thermal Insulation Composite Systems (ETICS). The insulated facade will be a combination of white color and cladding imitating dark stone, while the plinth will be finished with dark gray marble plaster. Sheet metal elements are designed from lacquered galvanized sheet metal in dark gray color. The frames of external openings are dark gray
Apartment building
Keywords: Novostavba; bytový dům; bytový dům s polyfunkcí; prodejna základová deska; ŽB monolitická deska; keramické zdivo; sedlová střecha; plochá střecha; krov; pochozí střecha; mezonetový byt; podzemní garáže; ETICS zateplení; terasy; balkóny; tepelné čerpadlo; New building; apartment building; mixed-use building; foundation slab for sale; reinforced concrete monolithic slab; brickwork; pitched roof; flat roof; truss; accessible roof; maisonette apartment; underground garages; External Thermal Insulation Composite System (ETICS); terraces; balconies; heat pump