Monitorování podzemních staveb s nízkým nadložím - Lossmann, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Nezbytnou součástí Observační metody je geotechnický monitoring (GTM). Princip metody se opírá o měření a sledování předem vybraných veličin, jejich měnící se parametry v průběhu výstavby a dílčí hodnocení. Na základě těchto naměřených nebo zaznamenaných údajů je ověřována správnost a vhodnost navržených konstrukcí a technologických postupů, případně se přijímají nová technická a organizační opatření pro plynulý a bezpečný průběh výstavby. Hlavním cílem disertační práce je zhodnocení současného stavu a metod GTM při výstavbě podzemních staveb s nízkým nadložím, včetně návrhů a postupů. Na bázi shromážděných poznatků, praktických zkušeností a vyhodnocení některých parametrů budou definovány základní procesy GTM při výstavbě podzemních staveb s nízkým nadložím. Očekávané přínosy pro praxi jsou: • vyhodnocení současného stavu problematiky, • teoretická a praktická aplikace metody objemové ztráty („Loss of Ground“), • shrnutí a hodnocení stávajících atributů a průběhů monitorování při výstavbě podzemních konstrukcí s nízkým nadložím, • doporučení monitorovacích postupů a databázového systému, s možným využitím pro další období. Disertační práce by měla být přínosem pro GTM plánovaných podzemních staveb s nízkým nadložím.

Geotechnical monitoring (GTM) is an essential part of the observation method. In the principle it is the measurement and monitoring of preselected magnitudes – their changing values in the course of the constructing process and their partial evaluation. On the measured values basis the correctness of designed structures and technological processes is verified, optionally new technical and organizational measures are adopted in order to guarantee the continuous and safe constructing course. The main goal of the dissertation is to analyze the current state of the problematics and evaluate the methods of GTM in underground structures with low overburden, including suggestions and recommendations for procedures. In the framework of knowledge, practical experience and data analysis, the basic types and procedures of monitoring elements of underground structures with low overburden will be defined.
Monitoring of Underground Construction with Low Overburden
Keywords: geotechnický monitoring (GTM); konvergenční měření; příčný profil; observační metoda; objemová ztráta; geotechnické metody; monitoring výskytu plynu; nízké nadloží; databáze; geotechnical monitoring (GTM); convergence measurements; cross section; observation method; loss of ground; geotechnical methods; monitoring of gas leakage; low overburden; database