Design kolejového vozidla městské hromadné dopravy - Pokorný, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Diplomová práce je zaměřena na komplexní návrh kolejového vozidla městské hromadné dopravy pro blízkou budoucnost. Koncepce se zaměžuje na základní poředpoklady kolejového vozidla.Pohodlí, ergonomii, kvalitní pohon a dokonalý výhled.

Graduation theses is about complex design of tram vehicle for citz mass transport for near future. Conception is specialized on main work of tram vehicle: ergonomics, comfort, perfect view and good traction.
Design of a rail vehicle for a city transport system
Keywords: kolejové vozidlo městské hromadné dopravy; tramvaj; 100% nízkopodlažnost; vertikálně umístěný pohon; ergonomický výhled; ergonomický interiér; tram vehicle for city mass transport; tramway; 100% ultra low floor; vertical placed traction; ergonomical view; ergonomical interior