Energopiloty - Buzgóová, Ivana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2021)
V prvej časti bakalárskej práce je vysvetlený pojem energopilóta a zároveň sú podané základné informácie o využití geotermálnej energie, montáži, návrhu a o celkovom fungovaní tohto systému. Samostatná kapitola rieši problematiku správania osovo zaťažených energetických pilót, ktoré sú oproti klasickým základovým konštrukciám naviac namáhané teplotou. Následne sú uvedené faktory ovplyvňujúce správanie energopilót, okrem toho, sú popísané metódy skúmania (analytické, experimentálne aj numerické) a charakteristiky i výsledky konkrétnych štúdií, ktoré boli prevedené v rôznych častiach sveta za rôznych podmienok. V druhej časti práce je dôkladne opísaná jednoduchá numerická simulácia energetickej pilóty prevedená v programe Plaxis 2D. Je predstavený vytvorený model, výpočtové fázy aj rozbor získaných výsledkov a ich porovnanie s publikovanými štúdiami.

In the first part of bachelor thesis, a concept of energy pile is explained and also basic information about usage of geothermal energy, montage of pile, its design and the overall operation of the system is shown. Behaviour of axially loaded energy piles is observed in the individual section. In contrast with other foundation structures, energy piles are also under thermal loading. Next, the main factors of pile behaviour are mentioned, the methods of investigation of energy piles (analytical, experimental and numerical) are described and also characteristics, results from the specific studies that were made in different parts of the world under various conditions. In the second part of the thesis, a simple numerical analysis of energy pile is carried out. The simulation of pile is performed in Plaxis 2D. The description of model, calculation phases are discussed along with achieved results and compared with published studies.
Energy Piles
Keywords: Energetická pilóta; geotermálna energia; osovo zaťažené pilóty; experimentálne vyšetrovanie; numerické modelovanie; Plaxis 2D; Energy pile; geothermal energy; axially loaded piles; experimental testing; numerical modelling; Plaxis 2D