Vizualizace procesů - Sobotka, Lubomír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Hlavním cílem této práce je vytvořit ucelený souhrn základních principů automatického řízení v procesním průmyslu a popsat vybrané vizualizační programy používané v procesním průmyslu a energetice. Práce popisuje základy problematiky autamatického řízení procesů a zabývá se teorií tvorby vizualizačních obrazovek a programy označované zkratkou jako SCADA/HMI.

The aim of the bachelor thesis is to make sommary basic principles of automatic control in process and power industry and describe chosen software, which is used in process and power industry. This thesis describes basic problems of automatic control and is engaged in theory of making vizualization screen and software know as SCADA/HMI.
SCADA/HMI systems in process control
Keywords: Automatické řízení; regulace; regulátor; akční člen; měřící člen; ústřední člen; PLC; vizualizace; SCADA/HMI; objekty; barvy; alarmy; události; trendy; archivace dat; provozní deník.; Automatic control; regulation; regulator; actuator; perceptor; controlling element; PLC; vizualization; SCADA/HMI; objects; colours; alarms; events; trends; archivation data; diary.