Testování účinků směsi beta-glukanů a antimikrobiálních extraktů - Mihálová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Cieľom bakalárskej práce je popísať účinky zmesí vybraných prírodných látok v spojení s - glukánmi, získanými z bunečnej steny skúmaných druhov kvasiniek. V teoretickej časti sú popísané bioaktívne látky a zlúčeniny s antioxidačnou aktivitou. Následne sú charakterizované vybrané druhy rastlín a bylín ako priame zdroje bioaktívnych látok. Paralelne nasledujúce kapitoly teoretickej časti uvádzajú ako zdroje - glukánov zástupcov druhov kvasiniek s ich morfologickou charakterizáciou. Popísané sú - glukány, ich štruktúra a biologické účinky a princípy metód použitých pri stanovovaní a príprave bioaktívnych zmesí rastlinných extraktov a -glukánov. V experimentálnej časti práce je pozornosť venovaná príprave, kultivácií kvasiniek, izolácií a stanoveniu obsahu -glukánov pomocou enzymatickej metódy. V rastlinných vodných extraktoch je stanovený celkový obsah polyfenolov, flavonoidov a antioxidačná aktivita. U kvasiniek je stanovený obsah mastných kyselín, karotenoidov a koenzýmu Q. Následne sú testované antimikrobiálne a antioxidačné účinky zmesí rastlinných extraktov a mikrobiálnych -glukánov.

The bachelor thesis aims to describe the effects of a mixture of selected natural substances in conjunction with -glucan obtained from the cell wall of the studied yeast species. The theoretical part describes bioactive substances and compounds with antioxidant activity. Subsequently, selected species of plants and herbs are characterized as direct sources of bioactive substances. In parallel, the following chapters of the theoretical part present as sources of -glucan representatives of yeast species with their morphological characterization. - glucan, its structure, biological effects, as well as the principles of methods used in the determination and preparation of bioactive mixtures of plant extracts and -glucan are described. In the experimental part of the work, attention is paid to the preparation, cultivation of yeast, isolation, and determination of -glucan content using the enzymatic method. The amount of polyphenols, flavonoids, and antioxidant activity in aqueous plant extracts is determined. The content of fatty acids, carotenoids, and coenzyme Q is determined in yeast. Subsequently, the antimicrobial and antioxidant effects of mixtures of plant extracts and -glucan are tested.
Testing the effects of a mixture of beta-glucans and antimicrobial extracts
Keywords: -glukán; antimikrobiálna aktivita; antioxidačná aktivita; rastlinné extrakty; cytotoxické testy; MTT; -glucane; antimicrobial activity; antioxidant activity; plan extracts; cytotoxic assay; MTT