Evoluční návrh kombinačních obvodů - Hojný, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá využitím kartézského genetického programování (CGP) k návrhu kombinačních obvodů. V práci je řešena problematika optimalizace vybraných logických obvodů, aritmetické sčítačky a násobičky, pomocí kartézského genetického programování. Implementace algoritmu je provedena v jazyce Python a primárně knihovnách NumPy, Numba a Pandas. Implementace CPG byla odzkoušena na zvolených příkladech a výsledky diskutovány.

This diploma thesis deals with the use of Cartesian Genetic Programming (CGP) for combinational circuits design. The work addresses the issue of optimizaion of selected logic circuts, arithmetic adders and multipliers, using Cartesian Genetic Programming. The implementation of the CPG is performed in the Python programming language with the aid of NumPy, Numba and Pandas libraries. The method was tested on selected examples and the results were discussed.
EVOLUTIONARY DESIGN OF COMBINATIONAL DIGITAL CIRCUITS
Keywords: genetické programování; kartézské genetické programování; kombinační logické obvody; evoluční algoritmy; binární násobička; binární sčítačka; evoluční hardware; python; numba; genetic programming; cartesian genetic programming; combinational logic circuits; evolutionary algorithms; binary multiplier; binary adder; evolvable hardware; python; numba