CO S TÍM? Rekonverze průmyslového areálu, Brno - Obřany - Guzdek, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
České země byly od 18. století vyspělou průmyslovou části rakouské monarchie a Brno se stalo textilním průmyslovým městem. V polovině 19. století na volné ploše ostrova v Obřanech vzniká přádelna, kterou o 70 let později nahradil objekt, který je nyní předmětem diplomové práce. Během doby zde vznikly další objekty, sklady a kanceláře, které vytvářejí atmosféru průmyslového městečka. Přádelna s výrazně dominantní asymetrickou polohou u dnešního mostu přes řeku Svitavu se tak stává těžištěm činnosti na ostrově. Svým neoklasicistním dekorem, velkými členěnými okny připomíná spíše styl francouzských vodních zámků než průmyslovou halu. Symetricky objekt je narušen umístěním vodárenské věže u jihovýchodního nároží. Vnitřní struktura jasně vypovídá o původní funkční náplni, tedy o etážovém umístěním přacích strojů. Z ní je taky čitelná tektonika objektu, kdy nejvyšší podlaží je tvořeno rastrem štíhlých sloupů, zatímco v přízemí se jedná již o pilíře nesoucí tíhu všech podlaží. To právě podporuje mou volbu vytvořit ze čtvrtého podlaží volný ničím nedělený prostor s dvěma světlíky, čímž se i do hloubky přádelny dostane denní světlo. Dominanci přádelny nad ostrovem vyvažuje platan, který ještě více podporuje domněnku šlechtického sídla, neboť právě tyto stromy můžeme nalézt v mnoha zámeckých parcích. Právě tyto dva symboly živé a neživé přírody se stávají nosnými pilíři mého konceptu – dům a strom. V dnešní době, kdy ostrov neplní již funkci průmyslového areálu, tedy uzavřenou jednotku, by se měl stát opět přístupným široké veřejnosti. Do počátku 19. století zde byly volné zelené plochy. V mém návrhu ostrov čistím do podoby, kdy bude podřízen pouze výrazné hmotě přádelny a starému stromu. Ostrov tak nabídne chybějící zatravněnou plochu kontrastní k zalesněným okolním kopcům.

From 18 century, Czech lands were advanced industrial part of the Austrian monarchy and Brno became a textile industrial city. In the middle of 19th century in an open area of the island there was a spinning mill built in Obřany. Then 70 years later it was replaced by an object, which is the subject of the diploma work at this time. In process of time some other buildings, stores and offices were built and so created the atmosphere of an industrial town. The spinning mill with its strong dominant asymetric position by today's bridge over the river Svitava becomes a focus of activity on the island. Its neoclassical décor and large articulated windows remind style of French water palaces rather than an industrial building. Symmetrical building is disturbed by placing a water tower at the southeast corner. The internal structure clearly shows the contents of the original function - a storey location of machines. The object tectonics is also readable from this structure, where the top floor consists of a grid of slender pillars, while in the ground there are pillars bearing the brunt of all floors. And it supports my choice to make free no cut space from the fourth floor; with two skylights, which also gets daylight depth into the spinning mill. Dominance of the spinning mill over the island is balanced by plane-tree. It supports the assumption of the residence, since these trees can be found in many castle parks. Just these two symbols of animate and inanimate nature are becoming mainstays of my concept - the house and tree. At this time, when the island has failed to fulfill the function of industrial area, a closed unit, it should become accessible to the general public again. There were open green spaces till the early 19th century. In my project I clean the island into a form so that it will be subjected only to significant mass and old tree. The island will offer the missing grassed area in contrast to the surrounding forested hills.
WHAT TO DO? Conversion of industrial premises, Brno - Obřany
Keywords: rekonverze; škola architektury; zahrada; Brno; studentské bydlení; ostrov; reconversion; School of Architecture; Garden; Brno; student housing; island