Probiotické bakterie ve farmaceutických přípravcích - Suranová, Mária (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2011)
Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré, ak sú podávané v adekvátnych množstvách, majú priaznivé účinky na zdravie hostiteľa. Používajú sa najmä ako súčasť špecifických mliečnych výrobkov a tiež ako doplnky stravy vo forme tabliet, toboliek, dražé alebo sirupov. Najznámejšie probiotické mikroorganizmy sú baktérie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium patriace do skupiny baktérií mliečneho kvasenia. Na hodnotenie probiotických prípravkov sa využíva široká škála metód mikrobiologickej analýzy potravín. Tieto metódy možno rozdeliť na kvantitatívne, určené na stanovenie počtu mikroorganizmov v produkte a kvalitatívne, ktoré sú schopné detekovať prítomnosť alebo absenciu daného mikroorganizmu. Obidva typy metód majú veľký význam pri kontrole účinnosti probiotických prípravkov.

Probiotics are live microorganisms, that when administered in adequate amount confer a health benefit on the host. They are used as part of specific milk products and either as dietary supplements in form of tablets, capsules, coated pills and sirups. The most famous probiotic microorganisms are bacteria of Lactobacillus and Bifidobacterium genus, that belong in group of lactic acid bacteria. For the assessment of probiotic preparations is used broad range of methods for the microbial analysis of foods. These methods can be separated on quantitative, that enumerate amount of microorganisms in product and qualitative, that are capable detect presence or absence of certain microorganisms. Both types of the methods have large importance in control of the efficiency probiotic preparations.
Probiotic bacteria in pharmaceutical products
Keywords: Probiotiká; doplnky stravy; Lactobacillus; Bifidobacterium; mikrobiologická analýza potravín; Probiotics; dietary supplements; Lactobacillus; Bifidobacterium; microbial analysis of foods