Analýza kyberbezpečnosti hybridních fotovoltaických systémů pro rodinné domy - Svoboda, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Bakalářská práce se zabývá analýzou kyberbezpečnosti fotovoltaických systémů pro rodinné domy. Cílem práce bylo seznámení s hybridními fotovoltaickými systémy, možnými kybernetickými útoky na tyto systémy a provedení vzorového útoku na fotovoltaický systém. Bakalářská práce obsahuje pět kapitol. V první a druhé kapitole jsou popsány pojmy, které se týkají kybernetických útoků a fotovoltaických systémů. Třetí kapitola se zabývá střídačem Solax X3-Hybrid G4, jeho vlastnostmi, zranitelnostmi a používanými komunikačními protokoly. Ve čtvrté kapitole je popsáno testovací pracoviště, na kterém se provádělo testování fotovoltaického systému. Pátá kapitola obsahuje testování LAN a Wi-Fi donglu, přes které střídač komunikuje.

The bachelor thesis deals with analysis of the cybersecurity of photovoltaic systems for single-family houses. The aim of the thesis was to introduce hybrid photovoltaic systems, possible cyber attacks on these systems and to perform a sample attack on a PV system. The thesis consists of a theoretical and a practical part. The bachelor thesis contains four chapters. The first and second chapters describe the concepts related to cyber attacks and PV systems. Chapter three deals with the Solax X3-Hybrid inverter, its characteristics, vulnerabilities and the communication protocols used. The fourth chapter includes testing of the LAN and Wi-Fi dongles through which the inverter communicates.
Cybersecurity analysis of hybrid photovoltaic systems for single-family homes
Keywords: Kybernetický útok; fotovoltaická elektrárna; střídač; zranitelnost; dongle; Cyber attack; photovoltaic power plant; inverter; vulnerability; dongle