Hasičská stanice - Wrana, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Předmětem diplomové práce je vypracování projektové dokumentace k provedení novostavby hasičské stanice v Šumperku. Hasičská stanice je navržena jako stanice typu „C“ dle normy ČSN 73 5710, která bude sloužit profesionálním hasičům Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Objekt se konstrukčně dělí na dvě části - zděnou část a železobetonový montovaný skelet. Administrativní část se zázemím hasičů, technickými prostory a věží je navržena jako zděná budova, vyzděna z pórobetonových tvárnic systému Ytong. Jedna část je navržena jako dvoupodlažní, technické prostory a věž jako jednopodlažní objekt. Obvodové zdivo je zatepleno kontaktním zateplovacím systémem. Stropní konstrukci tvoří předem předpjaté stropní panely Spiroll. Střecha je navržena jako jednoplášťová plochá střecha. Garáž je navržena jako jednopodlažní budova s vestavbou patra se sklady v části garáže. Železobetonový montovaný skelet je založen na základových patkách a prazích, svislou a vodorovnou nosnou konstrukci tvoří železobetonové prvky – sloupy, stropní panely Spiroll, průvlaky, ztužidla, vaznice a vazničky. Objekt je zastřešen jednoplášťovou plochu střechou. Obvodový plášť garáže je navržen z izolačních sendvičových PUR panelů.

The subject of this thesis is to create a project documentation of the design of new construction of fire station in Šumperk. The fire station is designed according to ČSN 73 5710 as a C type station that will be used by professional fire brigade of Olomouc district. The object is structurally divided into two parts - a masonry building, and a reinforced concrete frame. The administrative part of the building together with the base of the fire brigade, technical room, and a fire tower are designed as a masonry building made of Ytong cellular concrete units. One of the parts is designed as a two-level object, while the technical room and the fire tower are designed as a sigle-level object. The circumferential masonry is insulated by contact thermal insulation system. The floor construction is made of Spiroll prestressed floor slabs. The roof is designed as a warm flat roof. The garage is a single-level building with built-in structure of storerooms in part of the garage. The precast reinforced concrete frame is set on foundation pads and foundation sills. The horizontal and vertical supporting structure consists of reinforced concrete parts – columns, Spiroll floor slabs, floor girders, sway frames, purlins and small purlins. The whole object is covered by a warm flat roof. The external cladding consists of PUR isolating sanwich panels.
Fire station
Keywords: Projektová dokumentace; hasičská stanice; zděná budova; jednoplášťová plochá střecha; montovaný železobetonový skelet; prefabrikovaný prvek; základová patka; kontaktní zateplovací systém; stropní panel; stěnový panel; Project documentation; fire station; masonry building; warm flat roof; precast reinforced concrete frame; precast element; foundation pad; contact thermal insulation system; precast floor slab; wall panel