Simulace dopravy za využití dopravních řadičů - Dressler, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2019)
Cílem této diplomové práce je implementovat návrh rozšíření stávajícího simulačního systému pro návrh křižovatek. Požadované rozšíření umožní využití logiky řízení dopravních řadičů sX společnosti Siemens, s.r.o. První část práce se věnuje problematice řízení křižovatek, konfiguracím dopravních řadičů a principům dynamického řízení křižovatek. Další kapitola je věnována popisu implementace stávajícího simulačního systému. Následující kapitola je věnována způsobu využití dopravních řadičů sX a také samotnému návrhu rozšíření stávajícího simulačního systému tak, aby mohl využívat logiku řízení těchto dopravních řadičů. Poté následuje kapitola popisující implementaci tohoto rozšíření. Poslední kapitola je věnována testování celého systému z hlediska funkčnosti a výkonu. Závěrem jsou také nastíněny další možnosti pro vývoj rozšířené aplikace.

The aim of this master's thesis is to design an extension of the existing simulation system for designing traffic intersections. The required extension will allow the use of the Siemens sX traffic controllers. The introduction to the topic of traffic engineering, traffic controllers configuration and the dynamic traffic control is discussed first. The next part is dedicated to describing the implementation of the existing simulation system. The following chapter describes the use of the sX traffic controllers and also describes the design of the required extension of the existing simulation system, for a purpose of enabling the use of sX traffic controllers. This is followed by a chapter describing the implementation of this extension. The last chapter is devoted to testing the whole system in terms of functionality and performance. Finally, other possibilities for the future development are outlined.
Traffic Simulation Using Traffic Controllers
Keywords: doprava; dopravní řadič; SUMO; konfigurace řadiče; světelná křižovatka; sX advanced 3.0.1; traffic; traffic controller; SUMO; controller configuration; traffic lights; sX advanced 3.0.1