Parní turbina - Pohořilský, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Diplomová práce se zabývá návrhem parní kondenzační turbíny v tepelném schématu. Práce je rozdělena do pěti částí. V první části je popsán návrh a předběžný výpočet tepelného schématu turbíny, ve kterém měla být turbína provozována. Druhá část je věnována předběžnému návrhu a detailnímu výpočtu regulačního stupně. Regulační stupeň je řešen s rovnotlakým typem lopatkování. Další část se zabývá návrhem stupňové části s přetlakovým typem lopatkováním, který je rozdělen na 5 kuželů. Na tento návrh navazuje detailní návrh geometrie nakroucených lopatek posledního stupně. Pro navržený tvar nakroucených lopatek je provedeno porovnání výsledků účinnosti stupně s předběžným návrhem stupňové části, kde bylo uvažováno s prizmatickým typem lopatek. Pro navrženou poslední rotorovou řadu je provedena pevnostní kontrola a vyhodnocena na základě Goodmanova a Langerova kritéria. V závěru práce je navržený celek komplexně vyhodnocen a zpracována technická podkladová dokumentace lopatek posledního stupně.

The master thesis deals design of condensing steam turbine in the heat scheme. The content of the thesis is divided into five parts. The first part describes the design and preliminary calculation of turbine heat balance in which the turbine is to be operated. The second part is dedicated to the preliminary design and detail calculation of control stage. The control stage is solved witch impulse blading. Next part describes the design of reaction blading type which is divided into 5 flow channels. This design is followed by the design of the last stage twisted blade geometry. Comparison of the efficiency results stage is made to the designated geometry of the last twisted blades and the preliminary design of the turbine stage, where the prismatic blade type was considered. Strength calculation is performed for the design of the last rotor blade and evaluated by Goodman and Langer criteria. The last part outlines evaluation of turbine design and technical background documentation of last stage blades is processed.
Steam turbine
Keywords: Parní turbína; návrh; poslední stupeň; zkroucená lopatka; pevnostní výpočet; Steam turbine; design; last stage; twisted blade; strength calculation