Vývoj procesních parametrů pro výrobu strukturovaného materiálu technologií kovového 3D tisku - Moravčik, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Selective Laser melting (SLM) patří mezi aditivní technologie. Postupným nanášením vrstev prášku a tvorbou struktury pomocí laserového paprsku umožňuje tvořit tvarově složité díly, například mikrostruktury. V této práci je zkoumán potenciál nových strategií tisku, které by mohly vést ke kvalitní výrobě dílů a získání lepší struktury bez porozit. Na základě analýzy současného stavu byl utvořen software pro výpočet trajektorií laseru při využití nové strategie tisku, porovnány procesní parametry získané z odborného článku a z experimentů na Ústavu konstruování Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Na jejich základě byla navržena testovací sada s novými parametry, umožňující další výzkumy v této problematice.

Selective laser melting (SLM) belongs to additive technologies. Progressive adding of layers of material powder and creating the structure with laser beam allows to create components with complex shapes, for example microstructures. This thesis explores potential of new printing strategies, which could lead to good melting of printed component and reaching to better structure without porosities. Based on analysis of actual state, software for calculation of laser trajectory was made with use of new printing strategy. Also, process parameters obtained from technical articles and from experiments made on Institute of Machine and Industrial Design on Faculty of Mechanical Engineering BUT in Brno were compared. This comparison led to suggestion of test set of components with new parameters and strategies. This set could lead to new researches in this issue.
Process Parameters Development for Producing of Lattice Structures Using 3D Metal Printing
Keywords: Selective laser melting; aditivní technologie; procesní parametry; strategie tisku; mikroprutová struktura; AlSi10Mg; Selective laser melting; additive manufacturing; process parameters; printing strategy; lattice strutcures; AlSi10Mg