Nízkocyklová únava hořčíkové slitiny AZ91 - Julišová, Martina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Bakalářská práce se zabývá zjišťováním únavových charakteristik lité hořčíkové slitiny AZ91 po zkouškách nízkocyklové únavy za pokojové teploty. Jako experimentální materiál byly použity vzorky připravené technologií squeeze casting a to ve stavu litém bez tepelného zpracování a dále ve stavu po rozpouštěcím žíhání. V průběhu měření byly získány křivky cyklického zpevnění/změkčení a křivky únavové životnosti v závislosti na způsobu tepelného zpracování. Bylo provedeno fraktografické pozorování lomových ploch zkušebních tyčí. Pro studium byly použity metody světelné mikroskopie a rastrovací elektronové mikroskopie.

The objective of the present study is to investigate the fatigue characteristics of cast magnesium alloy AZ91 after low–cycle fatigue tests at the indoor temperature. Squeeze casting specimens in both non–thermal treatment cast state and in solution annealing state were used as the experimental materials. Cyclic hardening/softening and fatigue life curves were obtained from the tests varying according to the way of thermal treatment. This bachelor thesis includes also fracture tests of specimens. Light microscopy and scanning electron microscopy were used for the investigation.
Low Cycle Fatigue of Magnesium Alloy AZ91
Keywords: slitina hořčíku AZ91; squeeze casting; nízkocyklová únava; cyklické zpevnění; cyklické změkčení; fraktografie; magnesium alloy AZ91; squeeze casting; low–cycle fatigue; cyclic hardening; cyclic softening; fractography