Měnič pro svařování stejnosměrným proudem - Siuda, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá obvodovým a konstrukčním návrhem výkonového měniče, který se bude využívat pro svařování stejnosměrným elektrickým obloukem. Samotný měnič je založen na principu dvou jednočinných propustných měničů, pracujících v protitaktu do společné zátěže. Měnič pracuje na frekvenci 60kHz a jeho výstupní proud lze regulovat od 0 – 100A. Svářečka je vybavena regulací na konstantní proud nebo výkon. Zařízení je napájeno z jednofázové sítě 230V.

This master´s thesis with the peripheral and structural design of power converter that will be used for DC welding. The drive itself is based on the principle of two single-acting permeable converters operating in counter strokes to a mutual load. The inverter operates at a frequency of 60kHz, and its output current can be controlled from 0 - 100A. Welder is equipped with a variable constant current or power adjustment. The device is powered from a single-phase 230V.
Converter for DC Welding
Keywords: Svařování stejnosměrným elektrickým obloukem; jednočinný měnič; impulsní transformátor; výstupní tlumivka; budič tranzistorů; regulace výstupního proudu; regulace výstupního výkonu.; DC welding arc; single acting changer; pulse transformer; reactor; driver transistors; output current regulation; regulation of output power.