Graz - process and transformation - Chroboczková, Adéla (Vysoké učení technické v Brně,Fakulta architektury, 2016)
Článek je zaměřen na urbanistické procesy transformace ve městě Graz. Z nich jsou v rámci novodobých transformačních urbanistických metod významné pro studium a možnou aplikaci u nás ty, které vychází z nejvýznamnějších urbanistických programů Urban, Urban II (Urban_Link Graz - West) a Smart City. Nejde jen o studium samotných programů, ale zejména procesů, které se v jednotlivých programech projevují, jako financování jednotlivých kroků, participace, komunikace a další podpůrné procesy. Tyto lokality a programy, s jejichž pomocí byly tyto lokality vytvořeny, mohou být nejen inspirací, ale možná i manuálem, jak pracovat s podobnými lokalitami v Brně.

This paper focuses on the process of urban transformation of the city Graz. There are important methods for study and for possible application, that can be found in Graz. The methods are based on programs: Urban, Urban II (Urban_Link Graz - West) and Smart City. As a part of these programs were designed new types of methods and processes for funding, participation, information sharing and others. These new methods can be used as a manual, how to work with this issue in Brno. Some of them are likely to apply in Brno.
Graz - procesy a transformace
Keywords: Graz; urbanismus; transformace; Smart City; postindustriální město; Graz urbanism; transformation; Smart City; post-industrial city