In-situ mikroskopie v korozním prostředí - Nedvěd, Matěj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá in-situ elektronovou mikroskopií a jejím využitím při pozorování chemických reakcí na povrchu nanomateriálů. Jsou zde představeny možnosti, které tato technika nabízí, a je popsáno stávajícího řešení in-situ rastrovacího elektronového mikroskopu použitého k experimentům. V práci jsou představeny Janusovy dvoudimenzionální materiály na bázi dichalkogenidů přechodných kovů se zaměřením na jejich přípravu. Následuje podrobný popis přípravy tenkých vrstev materiálu WSe2 pomocí mechanické exfoliace a experimentů provedených pomocí in-situ mikroskopu. Tyto experimenty, které zahrnovaly zahřívání materiálu WSe2 za přítomnosti sulfanu (H2S) a za současného pozorování elektronovým mikroskopem, měly za cíl výměnu chalkogenidů v tomto materiálu. Následovala analýza morfologie, složení a optických vlastností pomocí Ramanovy spektroskopie a fotoelektronové spektroskopie. Na závěr byl představen experiment, jehož výsledkem byla úspěšná výměna síry za selen v WSe2.

This diploma thesis focuses on in-situ electron microscopy and its application to monitoring the chemical reactions on the surfaces of nanomaterials. The possibilities offered by this technique are presented, and the existing solution of an in-situ scanning electron microscope used for experiments is described. The thesis introduces Janus two-dimensional materials based on transition metal dichalcogenides with a focus on their preparation. A detailed description follows regarding the preparation of thin layers of WSe2 material using mechanical exfoliation and experiments conducted using an in-situ microscope. These experiments involved annealing of WSe2 material in the presence of hydrogen sulfide (H2S) while simultaneously observing it with an electron microscope, aimed to facilitate the chalcogenide exchange in this material. The morphology, composition, and optical properties of the material were subsequently analyzed using Raman spectroscopy and photoelectron spectroscopy. Finally, an experiment resulting in the successful exchange of selenium in WSe2 for sulphur is presented.
In-situ microscopy in corrosive environment
Keywords: In-situ elektronová mikroskopie; Janusovy materiály; dichalkogenidy přechodných kovů; WSe2; mechanická exfoliace; In-situ electron microscopy; Janus materials; transition metal dichalcogenides; WSe2; mechanical exfoliation