Návrh stolní vrtačky - Štěrba, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Cílem práce je konstrukční návrh stolní vrtačky. V první části jsou v krátké rešerši popsány jednotlivé druhy vrtaček, srovnány vybrané komerčně dostupné stolní a sloupové vrtačky a uvedeny základní nedostatky strojů dostupných na trhu. V druhé části je po zvolení základní koncepce proveden samotný návrh jednotlivých komponent vrtačky. Třetí část obsahuje vybrané pevnostní a kinematické výpočty. V poslední části je představen konečný model stroje, a je pojednáno o dosavadním průběhu výroby.

The aim of the work is a bench drill structural design. The first part describes drilling machine categories, compares some of drill press machines available on the market and lists main flaws of most drilling machines on the market. In the second part the basic concept is selected and the actual design of the individual components of the drill is performed. The third part contains selected strength and kinematic calculations. In the last part, the final model of the machine is presented, and the current production progress is discussed.
Design of bench drill
Keywords: vrtačka; obrábění; vrtání; stolní vrtačka; sloupová vrtačka; obráběcí stroj; konstrukční návrh; výroba; drilling machine; machining; drilling; bench drill press; column drill press; machine-tool; engineering design; production