Divadlo malých forem - Marková, Dominika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Budova je navržena jako novostavba divadla v centru Brna. Stavba se nachází na volném nezastavěném pozemku mezi ulicemi Benešova a Koliště. Území je na bývalém opevnění historického centra města. Návrh divadla představuje kompaktní hmotu s centrálním atriem. Základní idejí je průnik dvou kubusů s odebráním vnitřní hmoty, čímž vznikly prostory atria, kde je možné vytvořit venkovní scénu. Před divadlem vznikly veřejné prostory pro scházení lidí, které v okolí chyběly. Hmoty jsou odlišeny různými materiály a barvami. Ve spodní části, v dolním kubusu, je použito bílého perforovaného plechu. Bílá barva spodní část divadla opticky odlehčuje. Horní kubus je světle šedé barvy, použitá je šedá stěrka. V přední části divadla je zvýrazněn vstupní portál naznačen oplechovaným rámem šedé barvy. Divadlo je určeno pro experimentální tvorbu, návrh je koncipován tak, aby bylo možné vytvořit multifunkční prostory pro různé druhy scén.

The new building was designed to be constructed in the Brno city. The Theatre is between Benešova and Koliště streets. Area is situated in the historical centre of the city. The form was designed from two cubes which penetrated together. It looks like compact substance. In the middle of the form was designed space, where is situated central atrium which could be used for outside scene. Before the building was designed public space for meeting people. This type of public spaces wasn’t be found near. The cubes has different dimensions and colours. The smallest one was designed in white colour and another cube was designed in light grey colour. The Theatre was adapted for alternative and experimental scene.
A Small Theatre Brno
Keywords: Divadlo malých forem; experimentální scéna; multifunkční prostory; kubus; Brno; kompaktní hmota; atrium.; Centre for experimental Theatre in Brno; experimental scene; multifunkcional spaces; cubes; Brno; compact substance; atrium.