Komunikační standardy v automobilovém průmyslu - Plíšek, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tématem bakalářské práce jsou datové sběrnice v automobilech. Cílem práce je popis datových sběrnic a porovnání jejich klíčových vlastností a funkčních parametrů. Zdroje pro porovnání sběrnic jsou čerpány z tuzemských i zahraničních zdrojů. Práce přináší kompletní srovnání všech běžně užívaných datových sběrnic: CAN, LIN, FlexRay, MOST, Ethernet. Výstupem analýzy je přehledná tabulka vlastností a parametrů sběrnic s popisem jejich výhod a nevýhod. Práce je doplněna úvahou nad budoucím vývojem komunikačních systémů v automobilech.

The topic of the bachelor thesis is data buses in cars. The aim of the work is to describe data buses and compare their key properties and functional parameters. Sources for bus comparison are drawn from domestic and foreign sources. The work brings a complete comparison of all commonly used data buses: CAN, LIN, FlexRay, MOST, Ethernet. The output of the analysis is a clear table of properties and parameters of buses with a description of their advantages and disadvantages. The work is supplemented by a reflection on the future development of communication systems in cars.
Data buses in the automotive industry
Keywords: Datová sběrnice; CAN Bus; přenos dat; Databus; CAN Bus; data transmission