Modifikace hydroxidu nikelnatého pro zlepšení jeho elektrochemických vlastností v alkalických akumulátorech - Máca, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Komerčně vyráběné alkalické akumulátory s kladnou niklhydroxidovou elektrodou doposud všeobecně obsahují jako aktivní materiál výhradně beta modifikaci hydroxidu nikelnatého kvůli jeho vynikající stabilitě výkonnostních parametrů během elektrochemického cyklování. Tato dizertační práce pojednává o autorem provedeném výzkumu zaměřeném především na využití alfa modifikace hydroxidu nikelnatého, který se zabýval prověřením možností dosažení její stability v prostředí silně alkalického elektrolytu. Hlavním cílem bylo objasnit příčiny její tendence k fázovým transformacím a na základě získaných poznatků nalézt vhodné způsoby potlačení těchto negativních jevů.

Commercial alkaline accumulators with positive electrode based on nickel hydroxide generally comprise beta modification of the active material at present due to its excellent stabilization of performance during electrochemical cycling. This dissertation refers to a research work accomplished by author, which has been aimed to utilization of alpha nickel hydroxide in alkaline batteries including exploration of possibilities to attain its stability in strong alkali medium of the electrolyte. I have focused my effort to elucidate reasons for its transformation tendency and to find way of their suppression.
Intensification of Nickel Hydroxide Properties in Order to Improvement of Its Electrochemical Behavior in Alkaline Accumulators
Keywords: Alkalický akumulátor; Aktivní katodový materiál; Hydroxid nikelnatý; Krystalografické modifikace; Transformace fází; Alkaline accumulator; Cathodic active material; Nickel hydroxide; Crystallographic modifications; Transformations of phases