Praktická aplikace Facebook Infer na systémový kód - Beránek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2021)
Statická analýza je dnes často využívána ve vývojovém procesu pro hledání defektů v produkovaném softwaru. I když nástroje na statickou analýzu dokáží hledat defekty v softwarech o miliónech řádků kódu, mají také řadu nevýhod. Hlavními nevýhodami jsou náročnost nasazení nástroj na vyvíjený projekt, vysoký počet falešných hlášení a časové i paměťové požadavky. Tato práce se zaměřuje na zmírnění těchto negativních vlastností u nástroje Facebook Infer, zejména pro analýzu Linuxových nástrojů v podobě SRPM balíčků. Pro zjednodušení nasazení byl vytvořen modul pro nástroj csmock, který umožňuje automaticky spouštět statické analyzátory nad balíčky pro CentOS a Fedoru. Pro snížení počtu falešných hlášení byl vytvořen filtr, který filtruje výstup Inferu podle heuristik, které byly navrženy na základě zkušeností získaných kontrolou hlášení z Inferu. Filtr byl také zapojen do modulu pro csmock a otestován na řadě balíčků. Na analyzovaných balíčcích filtr dokázal odstranit 60 % falešných hlášení se ztrátou 2.5 % skutečných defektů. Doba potřebná pro běh analýzy může být zkrácena použitím inkrementální analýzy. U inkrementální analýzy Inferu byly experimentálně zjištěny nedostatky, proto se tato práce věnuje také vytvoření nástavby nad Inferem, která nahrazuje inkrementální analýzu v Inferu.

Static analysis is nowadays often used in the development process to find defects in the produced software. Although static analysis tools can effectively find bugs in software with millions of lines of code, they have also some disadvantages. The main disadvantages are the difficulty to deploy the chosen tool on the given project, high numbers of false reports, and the time and space requirements. This thesis focuses on mitigating these negative features of the Facebook Infer tool mainly for the context of using it to analyse Linux utilities shipped as SRPM packages. To simplify its deployment, an Infer plugin has been created for the csmock tool, which allows static analysers to run automatically on packages for CentOS or Fedora. To reduce the number of false reports, a filter has been created, which filters Infer's output according to several proposed heuristics based on experience obtained by analysing the reports produced by Infer. The filter has been also included into the csmock plugin and tested on a number of packages. On the analysed packages, the filter was able to remove 60 % of false reports with a loss of 2.5 % of real defects. The time required to run the analysis can be reduced by using incremental analysis. Shortcomings of the incremental analysis provided implicitly by Infer were experimentally found, so this thesis also describes the creation of a wrapper for Infer, which replaces the incremental analysis in Infer.
Practical Application of Facebook Infer on Systems Code
Keywords: statická analýza; Facebook Infer; csmock; inkrementální analýza; automatizovaná analýza; SRPM balíček; integrace statických analyzátorů; filtrování falešných hlášení; analýza softwaru; static analysis; Facebook Infer; csmock; incremental analysis; automated analysis; SRPM package; integration of static analysers; false positive filtering; software analysis