Návrh a implementace behaviorálních blokových modelů aktivních prvků - Lipčej, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Předkládaná bakalářská práce se zaměřuje na srovnání řízených obvodů aktivních prvků, jejich typické vlastnosti a zejména na možnosti návrhu moderních funkčních bloků. Je probrána obecná problematika analogového zpracovávání signálů aktivními prvky pracují- cími v proudovém, nebo smíšeném režimu a jejich teoretické ideální vlastnosti. K několika vybraným základním aktivním prvkům, jmenovitě se jedná o operační transkonduktanční zesilovač a proudový konvejor druhé generace, byly následně nalezeny vhodné simulační modely komerčně vyráběných víceúčelových aktivních prvků za účelem navržení slože- ných funkčních bloků CCTA, VDTA a VDCC s potenciální možností nezávislého řízení jejich parametrů. V dalších kapitolách jsou pak jednotlivě uvedena vhodná zapojení použitých prvků, jejich vlastnosti a metody řízení. V práci jsou následně prezentovány a vzájemně srovnány vý- sledky simulací všech vhodných obvodových variant složení funkčních bloků pro vzorové testovací parametry vstupních a řídících signálů. Hlavním přínosem práce je tedy základní seznámení s problematikou obvodů pracujících v proudovém režimu, návrh nekonvenčních funkčních bloků z reálných modelů multi- funkčních aktivních součástek a zhodnocení simulací několika vybraných variant, včetně srovnání s jejich předpokládanými teoretickými vlastnostmi. Závěr se proto zaměřuje na shrnutí nejvhodnější kombinace součástek s ohledem na výsledky simulací a na skutečné vlastnosti funkčních bloků, včetně praktického ověření vyrobených desek VDTA a VDCC.

Bachelor thesis is focused on electronically controlled modern active elements, their typical behavior and particularly on design of composite function blocks. General study of analog signal processing using active elements in current, or mixed mode is presented, including their ideal behavior. For selected basic active elements, in particular Operati- onal Transconductance Amplifier and Second-Generation Current Conveyor, were found suitable simulation models of commercially produced active elements with the aim of designing composite function blocks CCTA, VDTA and VDCC. The potential possibility of independent control of their parameters is also considered. The simulated circuits using behavioral models of real components are presented in the following chapters, including their manufacturer indicated properties and examples of parameter control. The thesis then presents the simulation results of all possible circuit variants of the three active function blocks. The main benefit of this project is the ge- neral introduction to current mode active elements, design of unconventional functional blocks using real components and the final evaluation of presented simulations, including comprarison with their theoretical behavior. The conclusion aims to summarize the most appropriate combination of components, including manufacturing of VDTA and VDCC.
Design and implementation of behavioral block models of active elements
Keywords: Aktivní prvek; analogový obod; proudový mód; CCTA; VDTA; VDCC; elektronické řízení; OPA861; EL2082; OPA615; ideální chování; Active element; analog circuit; current mode; CCTA; VDTA; VDCC; electronic control; OPA861; EL2082; OPA615; ideal behavior