Nákupní centrum v Brně - Brozmanová, Dagmar (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2021)
Cieľom diplomovej práce je návrh a posúdenie nosnej oceľovej konštrukcie nákupného centra situovaného v Brne. Vypracované boli tri varianty, z ktorých bola vybraná jedna pre podrobnejšie spracovanie. Varianty majú šesťuholníkový pôdorys s maximálnym rozmerom 60,0 m, štyri nadzemné podlažia a rovnaké konštrukčné riešenie. Líšia sa v usporiadaní stropníc, stĺpov, v pôdorysnom tvare presklenej galérie a v použitých prierezoch. Konštrukčný systém budovy je tvorený stĺpmi uloženými na neposuvných kĺbových podporách, kĺbovo pripojenými prievlakmi, stropnicami a väznicami. Konštrukcia galérie sa skladá z priečlí momentovo tuho spojenými so stĺpmi a na druhej strane kĺbovo pripojenými k stredovému prstencu. Tuhosť konštrukcie je zaistená systémom zvislých priehradových stužidiel a vo vodorovnom smere tuhou spriahnutou oceľobetónovou stropnou doskou. Nosné prvky sú z ocele S355, okrem stropníc, ktoré sú navrhnuté z ocele S235.

The aim of the diploma thesis is to design and assessment of the steel structure of shopping mall, which is situated in Brno. Three variants were processed, from which one was selected for more detailed processing. Variants have hexagonal floor plan with maximum dimension 60,0 m, four floors and same structural solution. They differ in plan of secondary beams and columns, in floor plan of glass atrium and used cross-sections. Building´s load-bearing structure consists of pin-supported columns, primary beams, secondary beams and purlins. Rigidity of the structure is enshured by system of vertical bracings and in horizontal direction by composite slab. The structure elements are made of steel S355, except secondary beams, which are made of steel S235.
Shopping mall in Brno
Keywords: Nákupné centrum; oceľová konštrukcia; spriahnutá oceľobetónová stropná doska; stropnica; prievlak; prstenec; statický výpočet; Shopping mall; steel structure; composite slab; secondary beam; primary beam; steel ring; structural design report