Akademické náměstí - Fakulta výtvarných umění - Smejkal, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Tématem diplomové práce je architektonická studie budovu fakulty výtvarných umění VUT v Brně. Stavební parcela se nachází na rozhraní městských částí, Brno – Střed a Brno – Žaovřesky a je vymezena ulicemi Veveří, Šumavská a Bulínova. Projekt navazuje na studii z předmětu TG02, který se zabýval návrhem fakulty soudního inženýrství. Výsledná práce tedy řeší obě fakulty včetně společného zázemí. Součástí areálu jsou podzemní garáže požadované městem a nahrazující zastavěnou plochu pozemku. Hlavní myšlenkou bylo vytvoření objektu, který bude respektovat okolní blokovou zástavbu a vymezí se k okolním rušným ulicím, čímž uvnitř vytvoří menší náměstí. Výsledkem jsou dvě šestipodlažní budovy fakult respektující uliční čáru, spojené dvoupodlažním objektem s atriem.

The theme of the thesis is a study of the project of the Faculty of Fine Arts in Brno. The site lies on boundary of two city parts, Brno – Střed and Brno – Žabovřesky and it is surrounded by streets Veveří, Šumavská and Bulínova.The project ties together with architectural study from subject TG02, which concerns the Faculty of Forensic Engineering. The final result of both parts is the project of both schools with common facilities. The part of the project is an underground garage where is a space for public parking which is demanded by city hall. The main idea was to create building with respect to surroundings and define itself to the street lines and create the small square inside the block of the buildings. The results are two six-floor buildings connected by two-floor object with atrium.
Academic Square - Faculty of Fine Arts
Keywords: vysoká škola; architektonická studie; fakulta výtvarných umění; fakulta soudního inženýrství; podzemní garáže; atrium; náměstí; světlíky; university; architectural study; faculty of fine arts; faculty of forensic engineering; underground parking; atrium; square; skylights