Mechanické vlastnosti materiálů pro 3D tisk - Janiš, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Tato práce se ve stručnosti zabývá popisem technologie 3D tisku metodou FDM, která funguje na principu nanášení vrstev roztavených termoplastů a jejich následného ochlazení a ztuhnutí. Tato jedinečná struktura poté vykazuje silnou anizotropii mechanických vlastností a kvůli tomu je jejich testování i nastavení tisku velmi důležité. Tahové zkoušky plastových materiálů včetně ukazatelů mechanických vlastností jsou v této práci popsány podle norem ČSN EN ISO. V praktické části je uveden koncept zařízení schopného vykonávat tyto zkoušky. V blokovém diagramu jsou znázorněny funkční prvky a jejich propojení a dále je popsána konstrukční část zařízení. Dopodrobna je popsán průběh zkoušky a následné zpracování dat. Na závěr je uvedena potřebná výrobní dokumentace.

This thesis focuses on the description of 3D printing technologies using the FDM method, which uses deposition of molten thermoplastics and their subsequent cooling and solidification layer by layer. This unique structure then shows a strong anisotropy of mechanical properties and, as a result, their testing and print settings are very important. Tensile testing of plastic materials, including indicators of mechanical properties, are described in this thesis according to ČSN EN ISO standard. The practical part presents the concept of a device capable of performing these tests. The block diagram indicates the functional elements and the connections among them. Tensile strength test is described together with results processing. Necessary product documentation is also included.
Mechanical properties of materials for 3D printing
Keywords: 3D tisk; FDM; filamenty; tahové zkoušky; zkušební tělesa; koncept zařízení na tahové zkoušky; 3D printing; FDM; filaments; tensile testing; test specimens; concept of tensile testing device