Potravinové výrobky s probiotiky - Zemanová, Tereza (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2016)
Fermentované mléčné výrobky s obsahem probiotických mikroorganismů, které se vyznačují příznivými účinky na střevní mikroflóru, jsou v dnešní době konzumovány ve velkém množství. Nabídka výrobků, do kterých jsou mikroorganismy přidávány, se v posledních letech velmi rozšířila. V současné době jsou na trhu dostupné nejen mléčné, ale například i masné či zeleninové výrobky tohoto typu. Cílem práce je seznámení se s probiotickými mikroorganismy, popis jejich využití v potravinářství a toho, zda mají pro nás ,,Homo sapiens sapiens‘‘ příznivé či nepříznivé účinky a dokázat přítomnost těchto bakterií ve vybraných fermentovaných mléčných výrobcích.

Fermented dairy products containing probiotic microorganisms which are distinguished by favorable effects on the intestinal microflora, are in present time consumed in large quantities. Products range in which microorganisms are contained in recent years expanded greatly. On the market are currently available not only milk, but also meat or vegetable products of this type. The aim of work was to get acquainted with probiotic microorganisms, a description of their use in food industry, and whether they have for us “Homo sapiens sapiens,, favorable or unfavorable effects. In the practical part of work was showed the presence of probiotic bacteria in fermented dairy product using the polymerase chain reaction methods.
Food products with probiotics
Keywords: Mléčné bakterie; probiotika; prebiotika; fermentované mléčné výrobky; polymerázová řetězová reakce (PCR); Lactic acid bacteria; probitic; prebiotic; fermented dairy products; polymerase chain reaction (PCR)