Šifrování v databázovém systému PostgreSQL - Pavlíček, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Bakalářská práce se zabývá problematikou šifrování v databázovém systému PostgreSQL. Teoretická část práce detailně vysvětluje základní pojmy spojené s databázemi a šifrováním, dat mimo využití a dat přenášených po síti. Popisuje frekventovaně využívaných šifrovacích algoritmů, je vysvětlena problematika typů klíčů a jejich managementu. Analyzovány jsou bezpečnostní funkce pěti hlavních databázových systémů. Praktická část práce zahrnuje implementaci tří nástrojů pro nastavení transparentního šifrování v PostgreSQL a jejich popis. Bylo zjištěno, že PostgreSQL neposkytuje možnost transparentního šifrování na úrovni databáze, ale lze ji šifrovat na úrovni souborového systému nebo pomocí modulu pgcrypto na úrovni sloupců v relační tabulce. Měření výkonu ukázalo, že transparentní šifrování na úrovni databáze dosahuje v průměru lepšího výkonu i zabezpečení než šifrování souborového systému, ačkoli jednotné nastavení konfigurace může ovlivnit výkon šifrování. Práce přináší ucelený pohled na problematiku šifrování v PostgreSQL a poskytuje relevantní informace pro rozhodování v oblasti databázové bezpečnosti.

Bakalářská práce se zabývá problematikou šifrování v databázovém systému PostgreSQL. Teoretická část práce detailně vysvětluje základní pojmy spojené s databázemi a šifrováním, dat mimo využití a dat přenášených po síti. Popisuje frekventovaně využívaných šifrovacích algoritmů, je vysvětlena problematika typů klíčů a jejich managementu. Analyzovány jsou bezpečnostní funkce pěti hlavních databázových systémů. Praktická část práce zahrnuje implementaci tří nástrojů pro nastavení transparentního šifrování v PostgreSQL a jejich popis. Bylo zjištěno, že PostgreSQL neposkytuje možnost transparentního šifrování na úrovni databáze, ale lze ji šifrovat na úrovni souborového systému nebo pomocí modulu pgcrypto na úrovni sloupců v relační tabulce. Měření výkonu ukázalo, že transparentní šifrování na úrovni databáze dosahuje v průměru lepšího výkonu i zabezpečení než šifrování souborového systému, ačkoli jednotné nastavení konfigurace může ovlivnit výkon šifrování. Práce přináší ucelený pohled na problematiku šifrování v PostgreSQL a poskytuje relevantní informace pro rozhodování v oblasti databázové bezpečnosti.
Encryption in the PostgreSQL database system
Keywords: PostgreSQL; šifrování; TDE; databáze; PostgreSQL; encryption; TDE; database