Mechanismy zabezpečení OS Android s využitím jazyka Kotlin - Balaževič, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Mobilné zariadenia sú v rámci technologickej histórie novinka a pri technológii, ktorá sa vyvíja tak rapídnym tempom a rastom používania je nutné dbať na zabezpečenie. Táto diplomová práca sa zaoberá rozborom bezpečnostných mechanizmov používaných v Android OS a komunikáciou medzi OS Android a vzdialeným serverom. Cieľom je preskúmať tieto mechanizmy a otestovať aké kryptografické metódy a postupy je najvýhodnejšie používať z hľadiska bezpečnosti s ohľadom na efektivitu. Tieto znalosti boli použité pre vytvorenie demonštračného systému, ktorý využíva vybrané zabezpečovacie mechanizmy a kryptografické postupy.

Mobile devices are a novelty in technological history. With technology that is evolving at such a rapid pace and growth in use, it is necessary to pay attention to security. This diploma thesis deals with the analysis of the security mechanisms used in the Android OS and the communication between the Android OS and the remote server. The aim is to examine these mechanisms and test which cryptographic methods and procedures are most advantageous in terms of security with regard to efficiency. This knowledge was used to create a demonstration system that uses selected security mechanisms and cryptographic methods.
Security mechanisms of OS Android utilizing the Kotlin language
Keywords: Android; Zabezpečenie Androidu; MVVM; Kryptografia; RSA; EC; Digitálny podpis; JWT; Mikroslužby; gRPC; Kubernetes; Istio; Docker; Android; Android security; MVVM; Cryptography; RSA; EC; Digital signature; JWT; Microservices; gRPC; Kubernetes; Istio; Docker