Intenzifikace pokročilých oxidačních procesů s využitím nanobublin - Bačovská, Leona (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá intenzifikací pokročilých oxidačních procesů (AOP) s využitím nanobublin na odstraňování tenzidů z odpadních vod. V teoretické části vysvětluje princip AOP, vlastnosti nanobublin a jejich propojení s AOP a aktuální pohled na problematiku čištění prádelenských odpadních vod. V experimentální části byla sledována degradace aniontových tenzidů dodecelsíranu sodného (SDS) a dodecylbenzensíranu sodného (SDBS). Degradace aniontových tenzidů probíhala pomocí kombinace UV/H2O2, UV/O3 a UV/H2O2/O3 a UV/H2O2 ve spojení s nanobublinami. Odstraňování tenzidů bylo sledováno v destilované vodě, v prádelenské modelové vodě a v prádelenské odpadní vodě. V destilované vodě došlo k poklesu aniontových tenzidů o 67–83 % a v modelové vodě o 57–78 %, kdy nejvyšší účinnost měl ve všech případech systém UV/H2O2 s nanobublinami. V prádelenské odpadní vodě byla nejvyšší účinnost prokázána u systému UV/H2O2 s nanobublinami, kdy došlo ke snížení aniontových tenzidů o 83 %.

This thesis deals with the intensification of advanced oxidation processes (AOP) using nanobubbles for the removal of surfactants from wastewater. In the theoretical part, it explains the principle of AOP, the properties of nanobubbles and their connection with AOP and the current view on the issue of laundry wastewater treatment. In the experimental part, the degradation of the anionic surfactants sodium dodecyl sulfate (SDS) and sodium dodecylbenzenesulfate (SDBS) was investigated. The degradation of the anionic surfactants was carried out using a combination of UV/H2O2, UV/O3 and UV/H2O2/O3 and UV/H2O2 with nanobubbles. Surfactants removal was monitored in distilled water, in laundry model water and in laundry wastewater. There was a 67–83 % decrease in anionic surfactants in distilled water and 57–78 % decrease in model water, with the UV/H2O2 system with nanobubbles having the highest efficiency in all cases. In laundry wastewater, the highest efficiency was demonstrated for the UV/H2O2 system with nanobubbles, with an 83 % reduction in anionic surfactants.
Intensification of advanced oxidation processes by using nanobubbles
Keywords: Pokročilé oxidační procesy; nanobubliny; prádelenská odpadní voda; aniontové tenzidy; dodecylbenzensulfonát sodný; dodecylsíran sodný; Advanced oxidation processes; nanobubbles; laundry wastewater; anionic surfactants; sodium dodecylbenzensulfonate; sodium dodecylsulfate