Rozvoj bytové výstavby v příhraničním regionu - Pazour, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Diplomová práce pojednává o analýze vybraného segmentu realitního trhu v konkrétní příhraniční lokalitě (CZ-DE-PL). Dále o vlivech a rozvoji, které působí na realitní trh se zaměřením na bytovou výstavbu v kontextu regionálního rozvoje. Na základě shromážděných dat o dostupných nemovitostech a lokalitách jsou vytvořeny databáze, kde se nemovitosti dělí podle typu, dispozice a velikosti. Z těchto databází jsou následně vypočteny průměrné tržní ceny nemovitostí, které jsou následně srovnány v rámci příhraničních regionů. V cenách se promítají veškeré kladné i záporné vlastnosti objektů a lokalit, které mohou mít dopad na jednotkovou cenu bytů ve zkoumaných lokalitách. V poslední části je pak srovnán regionální rozvoj bytových jednotek v příhraničních regionech.

The diploma thesis deals with the analysis of a selected segment of the real estate market in a specific border locality (CZ-DE-PL). Furthermore, the influences and development that affects the real estate market with a focus on housing construction in the context of regional development. Based on the collected data about available properties and locations, databases are created where properties are divided by type, layout and size. From these databases, the average market prices of real estate are then calculated, that are then compared within the border regions. The prices reflect all the positive and negative properties of buildings and localities that may have an impact on the price of real estates in the surveyed localities. The last part compares the regional development of housing units in border regions.
Development of housing construction in the border region
Keywords: Nemovitost; realitní trh; stavba; cena; obvyklá cena; bytový dům; bytová jednotka; trh; region; příhraniční region; vliv; segment; regionální politika; regionální rozvoj; Česká republika; Německo; Polsko; Real estate; real estate market; construction; price; usual price; apartment house; apartment unit; market; region; border region; influence; segment; regional policy; regional development; Czech Republic; Germany; Poland