Studium provzdušňovacích přísad v alkalicky aktivovaných materiálech - Kiripolský, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2020)
Prevzdušňovacie prísady sú povrchovo aktívne látky, ktoré sa bežne používajú v materiáloch z portlandského cementu, pretože vytvárajú resp. stabilizujú malé vzduchové bubliny rozdistribuované v spojive, čím menia distribúciu veľkosti pórov. Cieľom týchto prísad je zvýšenie trvanlivosti vytvrdeného spojiva, najmä v klimatických podmienkach, kde musí odolávať nízkym teplotám, a zároveň zlepšujú spracovateľnosť v plastickom stave. Vplyv prevzdušňovacích prísad v alkalicky aktivovanej troske bol sledovaný na určitých vlastnostiach. Prevzdušňovacie prísady dokázali prevzdušniť alkalicky aktivovanú matricu resp. zmenili distribúciu veľkosti pórov, čo malo za následok zníženie kapilárneho tlaku v poréznom komplexe, a došlo k redukcií zmrštenia za autogénnych podmienok. Pozitívom je určite aj zlepšenie spracovateľnosti, no na druhú stranu došlo k zníženiu pevnosti v ťahu za ohybu a pevnosti v tlaku. Morfológia prevzdušneného spojiva bola sledovaná pomocou skenovacej elektrónovej mikroskopie, a zároveň bol sledovaný vplyv prevzdušňovacích prísad na hydratáciu pomocou izotermickej kalorimetrie.

Air entraining admixtures are surfactants, that are commonly used in Portland cement materials, because they form and stabilize small air bubbles distributed in the binder, thereby changing the pore size distribution. The aim of these additives is to increase the durability of the cured binder, especially in climatic conditions, where it must withstand low temperatures, and simultaneously improving the workability in the plastic state. The effect of air entraining admixtures in alkali-activated slag was studied for certain properties. Air entraining admixtures were able to entrain the air in the alkali-activated matrix, they changed the pore size distribution, which resulted in a reduction in capillary pressure in the porous complex, and there was a reduction of shrinkage under autogenous conditions, respectively. The improvement of workability is certainly also positive, but on the other hand there has been a bad effect on flexural strength and compressive strength. The morphology of the air entrained binder was observed by scanning electron microscopy, and simultaneously the effect of air entrained admixtures on hydration was observed by isothermal calorimetry.
Study of air-entraining admixtures in alkali-activated materials
Keywords: Prevzdušňovacia prísada; alkalicky aktivovaná troska; pevnosť; autogénne zmrštenie; porozita; hydratácia; štruktúra; Air entrained admixture; alkali activated slag; strength; shrinkage; porosity; hydration; structure