Analýza nekonvenční technologie dělení materiálu. - Šimek, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Předmětem této bakalářské práce je přehled současného poznání v oblasti nekonvenční technologie dělení materiálu. Důraz je kladen na stroje, nástroje, principy a parametry každé metody zvlášť a poté porovnání všech metod mezi sebou a jejich doporučení pro praxi.

The main theme of this work is a survey of contemporary knowledge in the area of unconventional technology of material cutting. Emphasis is placed on both - machines, tools, principles and parameters of each method - and comparation of all methods among each other and recommendation of these methods for practise.
Analyssis of unconventional technologies for sawing.
Keywords: Dělení materiálu; elektroerozivní řezání; anodomechnické dělení materiálu; řezání laserem; řezání plamenem; řezání elektronovým paprskem; řezání plasmou; řezání vodním paprskem.; Material cutting; electroerosion cutting; anode-mechanical cutting; laser cutting; fusing; cathode ray cutting; plasma arc cutting; water jet cutting.