Řídicí jednotka pro stejnosměrný dynamometr - Látal, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato diplomová práce navazuje na diplomovou práci Ing. Michala Fialy s názvem Mikroprocesorem řízený měnič pro motory. V první části jsou popsány úpravy první a druhé verze měniče. Další část je věnována popisu řízení a simulace aktivního PFC. Následuje kapitola týkající se určení parametrů stejnosměrného dynamometru, pro který je třetí verze měniče určena. V další části práce je popsána simulace měniče s dynamometrem a sestavení řídicího algoritmu. Na závěr je popsán proces oživení třetí verze měniče a testování řídicího algoritmu pro dynamometr.

This diploma thesis builds upon the previous work of Ing. Michal Fiala entitled Microprocessor-controlled inverter for motors. The first part focuses on the modifications made to the first and second versions of the inverter. The following section deals with the control design and simulation of the active PFC. Next, the parameters of the DC dynamometer, for which the third version of the inverter is designed, are determined. Subsequent sections describe the simulation of the inverter together with the dynamometer and the development of the control algorithm. Finally, the third version of the inverter is commissioned and the control algorithm for the dynamometer is tested.
Control unit for DC dynamometer
Keywords: Měnič; mikrokontrolér; pulzně šířková modulace PWM; korekce účiníku PFC; dynamometr s cizím buzením; regulátor.; Converter; microcontroller; pulse width modulation; power factor correction PFC; separately excited DC Motor; controller.