Návrh reportovacího systému pro potřeby řízení predikce spotřeby elektrické energie. - Buš, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2025)
Diplomová práce se zaměřuje na návrh reportního systému pro predikci spotřeby elektrické energie ve vybrané společnosti. Práce kombinuje teoretický úvod do Business Intelligence, specifika trhu s elektřinou v ČR a přehled použitých statistických metod. Analytická část hodnotí přesnost stávajících predikcí, obchodní chování na krátkodobém trhu a současná řešení reportingu predikcí. Závěrečná část představuje návrh reportního řešení v Power BI, včetně datového modelu a toku dat. Navrhnutý reportní systém by měl vést k finančním úsporám spojených s obchodem na krátkodobých trzích s elektřinou.

The master’s thesis focuses on the design of a reporting system for electricity consumption prediction in a selected company. It combines a theoretical introduction to Business Intelligence, an overview of the Czech electricity market, and a summary of the applied statistical methods. The analytical part evaluates the accuracy of current forecasts, trading behavior on the short-term electricity market, and existing reporting solutions. The final part presents a proposed reporting system in Power BI, including a data model and data flow. The proposed reporting system should lead to financial savings related to trading on short-term electricity markets.
Design of a Reporting System for the Needs of Managing Electricity Consumption Prediction
Keywords: Business Intelligence; datový sklad; proces ETL; dimenzionální modelování; reporting; vizualizace dat; statistická analýza; trh s elektřinou; Business Intelligence; data warehouse; ETL process; dimensional modeling; reporting; data visualization; statistical analysis; electricity market