Analýza proudění v semi-hermetickém pístovém kompresoru - Rapta, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá CFD simulací proudění v CO2 semi-hermetickém pístovém kompresoru řady Stream od firmy Emerson. Cílem práce je analýza kritických míst v kompresoru, které způsobují nadměrný úlet oleje z kompresoru, pomocí CFD simulací v programu ANSYS CFX. Práce obsahuje simulaci jednofázového i dvoufázového proudění a jejich výsledky jsou na závěr podrobeny analýze.

The topic of this diploma thesis is CFD simulation of flow inside CO2 semi-hermetic reciprocating compressor Stream manufactured by Emerson. The goal of this thesis is to analyze critical points inside the compressor with regard to excessive entrainment of oil by flowing refrigerant by means of CFD simulation using ANSYS CFX. Simulation for both single-phase and two-phase flow is part of the thesis and results from them are analysed.
The flow analysis inside semi-hermetic reciprocating compressor
Keywords: Kompresor; CFD; chladivo; CO2; olej; ODR; výpočtová síť; Compressor; CFD; refrigerant; CO2; oil; ODR; computational mesh