Počítačová optimalizace a vizualizace výrobních rozvrhů - Halčin, Marián (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Bakalářská práce se zabývá tématem rozvrhování výrobních operací při omezených zdrojích . Problém je formálně popsán matematickym modelem s názvem Resource Constrained Project Scheduling Problem. Podle tohoto modelu byl navržen systém na tvorbu rozvrhů a optimalizátor založený na principu genetických algoritmů . Taktéž byl vytvořen program poskytující rozhraní pro uživatele , který využívá Ganttův diagram na zobrazení rozvrhu a umožňuje manuální úpravy rozvrhu . Řešení bylo aplikované v prostředí reálné výroby . Na údajích získaných z podniku byly vykonané experimenty sloužící na ověření implementovaného genetického algoritmu .

Thesis deals with a problem of scheduling manufacturing operations considering limited resources. Problem is formally defined by mathematical model named Resource Constrained Project Scheduling Problem. According to this model, a system has been developed for creating schedules and optimizer based on principles of Genetic Algorithms. Further there has been created program providing user interface that uses Gantt chart to visualize schedule and allows manual editing of the schedule. Solution was applied in environment of real manufacturing. Using data obtained from factory, experiments have performed to test implementation of genetic algorithm.
Computer Optimization and Visualization of Production Schedules
Keywords: rozvrhování; plánování; RCPSP; řízení výroby; genetické algoritmy; Ganttův diagram; scheduling; planning; RCPSP; production control; genetic algorithms; Gantt chart