Monitoring nutričně významných prvků a anorganických kontaminantů v moravských červených vínech - Dukát, Dominik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá monitoringem vybraných prvků, převážně se jedná o toxické a nutričně významné makroprvky a mikroprvky v moravských červených vínech. Cílem této práce bylo porovnání prvkového složení mezi biovíny a víny z jiných produkčních systémů a také porovnání vín ze čtyř moravských podoblastí. Pro tyto analýzy byly zvoleny dvě analytické metody: hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-MS) pro stanovení mikrprvků a optická emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES) pro zjištění koncentrací makroprvků. Pro další vyhodnocení byl použit test ANOVA (analýza rozptylu). Jako statisticky významné prvky byly stanoveny nikl, hořčík a draslík.

This bachelor thesis deals with the monitoring of selected elements, mainly toxic and nutritionally important macro- and microelements, in Moravian red wines. The aim of this work was to compare the elemental composition between biovines and wines from other production systems and also to compare wines from four Moravian sub-regions. For these analyses, two analytical methods were chosen: inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) for the determination of microelements and inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES) for the determination of macroelement concentrations. ANOVA (analysis of variance) test was used for further evaluation. Nickel, magnesium and potassium were identified as statistically significant elements.
Monitoring of nutritionally imporatnt elements and inorganic contaminants in moravian red wines
Keywords: Anorganické prvky; toxické kovy; nutričně významné prvky; červené víno; technologie výroby; ICP-MP; ICP-OES; ANOVA; Inorganic elements; toxic metals; nutritionally important elements; red wine; production technology; ICP-MP; ICP-OES; ANOVA