Small Punch Test - hodnocení možností metodiky a její omezení - Závodský, Peter (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství)
Predmetom bakalárskej práce je zhrnutie a zhodnotenie súčasného stavu znalostí o relatívne novej metóde skúšania materiálov, tzv. penetračnej skúške (Small Punch Test). Sú naznačené prednosti aj obmedzenia metódy a uvedené problémy, s ktorými sa penetračné skúšky potýkajú pri zavádzaní do aplikačnej praxe. Okrem rozboru základných princípov penetračných skúšok je v práci kladený dôraz na popis rozdelenia skúšok na základe používaných konfigurácií skúšobných strojov a ostatných parametrov skúšok. V práci sú taktiež uvedené postupy používané k stanoveniu základných materiálových charakteristík z penetračných skúšok vrátane ich korelácie s výsledkami štandardných materiálových skúšok.

The Bachelor’s thesis is aimed to sum up and consider actual state of knowledge about a relatively new method used for testing materials called Small Punch Test. There are pros and cons of the method with troubles at the application process stated in the thesis. We can read something about the basic idea of small punch testing. A big effort was spent to sort many types of tests according to used configurations of testing machines and another testing parameters. There are stated techniques used for determination some basic material properties from small punch testing also with methods of correlation to results obtained from standard material tests in the thesis.
Small Punch Test - assessment of the possibilities of the methodology and its limitations
Keywords: Small Punch Test; penetračná skúška; jadrová energetika; mechanické vlastnosti; tranzitná teplota; lomová húževnatosť; Small Punch Test; nuclear power engineering; mechanical properties; transition temperature; fracture toughness