Měření částečných výbojů u vysokonapěťových kabelů - Pelikán, Luděk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Hlavním tématem diplomové práce je rozbor měření částečných výbojů na silových kabelech. Práce pojednává i o dalších testováních kabelů, zahrnující měření ztrátového činitele a napěťové výdržné a průrazné zkoušky. Součástí textu je i způsob vzniku částečných výbojů, možnosti jejich měření galvanickou metodou a způsoby eliminace rušivých vlivů, které tuto metodu ovlivňují z pohledu citlivosti a přesnosti naměřených hodnot. V práci je popsána i konstrukce kabelů, jejich značení a zkoušky, kterými se proměřují jejich vlastnosti pro zajištění spolehlivosti. Je zde uveden i popis kabelových koncovek používaných pro měření, především vodních, které jsou konstruovány pro vysoká napětí. Právě s vodními koncovkami jsou v praktické části zkoušky uskutečněny. V další části jsou pak řešeny problémy před zprovozněním vodních koncovek a jejich příprava pro určité zkoušky, včetně popisu a vyhodnocení výsledků uskutečněných měření.

The main topic of this work is the analysis of the measurement of partial discharge measurements on high voltage cables. The thesis also deals with other measurements, including the measurement of the loss factor and the voltage retention and breakdown test. Part of the text describes the issue of partial discharge, its measurement by galvanic method and methods of elimination of disturbing influences that affect this method in terms of sensitivity and accuracy of the measured values. Thesis also describes the construction of the cables, their marking and the tests carried out on them. There is also a description of the cable terminals used for measuring, especially water terminals, which are designed for high voltages and which are carried out in the practical part of the thesis. The next part deals with problems prior to the commissioning of water terminals and their preparation for certain tests, including description and evaluation of the results of the measurements.
Partial discharge measurement of middle and high voltage cables
Keywords: vysokonapěťový kabel; částečný výboj; Hipotronic DDX 8003; eliminace rušení; laboratoř vysokého napětí; pulsní diskriminace; kabelová koncovka; vodní procesní jednotka; CTT; ztrátový činitel; výdržné zkoušky; průrazné zkoušky; high voltage cable; partial discharge; DDX 8003; noise eliminating; high voltage laboratory; pulse discrimination; cable termination; water processing unit; CTT; loss factor; impulse tests; breakdown tests