Měření tvaru zatížené pneumatiky - Hlavatý, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Tato práce se zaměřuje na měření tvaru převážně zatížené pneumatiky a hledání závislostí mezi tlakem uvnitř pneumatiky, zatížením a vlivem těchto parametrů na výsledný tvar pneumatiky. Data pro tyto závislosti byla získána za pomoci navrženého měřícího stanoviště a 3D optické techniky. Nalezené závislosti popisují změnu tvaru pneumatiky v konkrétních funkcích a posloužili k tvorbě parametrického modelu pneumatiky. Hlavním zjištěním této práce je, že pneumatika se skutečně chová podle závislostí popsaných různým stupněm polynomické funkce.

This thesis is focused on measuring the shape of loaded tire and finding dependencies between inner tire pressure, load and the influence of these parameters on the resulting shape of the tire. Data for these dependencies were obtained by using a constructed measuring stand and 3D optical technology. Found dependencies describe the change in shape of the tire in specific mathematical functions, and served the creation of a parametric model of the tire. The main finding of this thesis is that the tire is actually behaves according to dependencies described by varying degrees of polynomial function.
Shape Measurement of Loaded Tyre
Keywords: pneumatika; tvar; zatížená pneumatika; 3D skener; parametrický model; Tire; design; tire load; 3D scanner; parametric model