Rozbor ztrát malých asynchronních motorů - Šišák, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá rozborem ztrát malých asynchronních motorů. První část práce seznamuje s principem činnosti a konstrukcí asynchronních motorů. Dále je zde pojednáno o problematice jednotlivých ztrát, jejich vzniku a rozložení v motoru. V další části je proveden analytický výpočet ztrát pro asynchronní motor o výkonu 600 W. Ztráty tohoto motoru jsou rovněž vypočítány v programu Maxvell RMxprt. V praktické části bylo provedeno laboratorní měření na daném motoru a měření na dalších dvou malých asynchronních motorech různého výkonu. V poslední části jsou výsledky jednotlivých ztrát motoru, získané výpočty a měřením, porovnány. Také jsou zde porovnány výsledky ztrát získané měřením vybraných motorů v závislosti na jmenovitém výkonu.

This bachelor thesis deals with analysis of losses of small induction motors. The first part of the project introduces the principle of operation and construction of induction motors. Furthermore, there is dealt with issuing each losses, their origin and disposition in induction motor. The project continues performing the analytical computation of the losses of induction motor with an output of 600 W. The losses of the motor are also calculated in the program Maxvell RMxprt. In the practical part, there are the results of the laboratory measurement on that motor and measurements concerning two another small induction motors different in nominal power. In the last part, there are compared the results of individual motor losses, obtained by computations and measuring. There are also compared the measuring results of losses of chosen motors depending on the nominal output.
Losses analysis of small induction motors
Keywords: Asynchronní motor; účinnost; ztráty v asynchronním motoru; měření ztrát; analytický výpočet ztrát; ztráty ve vinutí; ztráty v železe; mechanické ztráty; momentová charakteristika; zkouška naprázdno; měření zatěžovací charakteristiky; RMxprt; Induction motor; efficient; losses of induction motor; measure losses; analytical computation of the losses; losses in the windings; iron losses; mechanical losses; torque characteristics; no-load measurement; measurement of load characteristics; RMxprt