Obnova funkcionalistického kina na brněnském výstavišti - Míčková, Andrea (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Tématem bakalářské práce je obnova funkcionalistického kina na brněnském výstavišti. Zabývá se především navrácením původní funkce kavárny a kina a nalezením dalšího funkčního využití, jako jsou například divadlo, různé společenské akce workshopy nebo výstavy. Cílem je také částečně navrátit původní vzhled budovy a očistit jej od nepůvodních prvků, zejména odkrytím původního točitého schodiště. Díky nově vzniklého vstupu vedoucího mimo hlavní prostor výstaviště by se tak kino mělo lépe zpřístupnit bez návaznosti na výstaviště a otevřít se tak novým návštěvníkům. Výsledkem práce je architektonická studie, konstrukční studie, částečná dokumentace pro provedení stavby a technická dokumentace detailu dveří v návaznosti na nově vzniklý vstup.

The topic of the bachelor's thesis is the restoration of the functionalist cinema at the Brno exhibition center. It mainly deals with restoring the original function of the cafe and cinema and finding other functional uses, such as theater, various social events, workshops or exhibitions. The aim is to partially restore the original appearance of the building and to clean it of non-original elements, especially by uncovering the original spiral staircase. Thanks to the newly created entrance leading outside the main exhibition area, the cinema should become more accessible independently of the exhibition grounds and open up to new visitors. The result of the work is an architectural study, a structural study, partial documentation for the construction and technical documentation of the door detail in connection with the newly created entrance.
Restoration of the Functionalist Cinema on the Brno Exhibition Grounds
Keywords: obnova; funkcionalismus; kavárna; kino; divadlo; výstaviště; Brno; restoration; functionalism; cafe; cinema; theatre; exhibition center; Brno