Technicko-ekonomická analýza dat z provozu moderní spalovny komunálních odpadů - Kropáč, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Cílem diplomové práce je sestavení modelu termického bloku a systému využití tepla moderní jednotky pro energetické využívání tuhých komunálních odpadů. Model je založen na hmotnostních a entalpických bilancích a umožňuje odhadnout množství tepla předaného napájecí vodě v sekundární spalovací komoře, tedy mimo blok výměny tepla. Dále je model ověřen na základě vložení reálných dat z provozu zařízení o roční kapacitě 100 kt a využit pro analýzu vlivu měnících se vstupních parametrů v souvislosti se změnou výhřevnosti spalovaného odpadu.

The goal of this work is compilation of computational model of thermal stage and heat recovery block of modern unit for thermal processing of municipal solid waste. The model is based on mass and enthalpy balances and it makes possible to estimate the value of energy transferred to water in secondary combustion chamber, outside the heat recovery blok. The model is verified by implementation of real operational data of an up-to-date unit with annual capacity of 100 kt for thermal processing of municipal solid waste and then it is used for analysis of changing input parameters, i. e. change in lower heating value of incinerated waste.
Technical and economic analysis of operational data from up-to-date MSW incinerator
Keywords: Energetické využití odpadů Tuhý komunální odpad Bilanční modelování Výhřevnost; Waste-to-energy Municipal solid waste Balance modelling Lower heating value