Tverbergova věta - Chajda, Ivan (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2019)
Před 50-ti lety dokázal H. Tverberg svou proslulou větu, která tvrdí, že pro danou množinu M bodů v eukleidovském prostoru E s jistou restrikcí na počet těchto bodů a na dimenzi E existuje rozklad množiny M takový, že konvexní obaly tříd tohoto rozkladu mají neprázdný průnik. Prezentujeme elementární důkaz této vēty, ilustrativní příklad a hypotézu pro eventuální další výzkum.