Ověření fyzikálně-mechanických vlastností polymerních lepicích hmot - Hermann, Radek; Majerová, Jana; Figala, Petr (Vysoké učení technické v Brně,Fakulta stavební, 2021)
Tento článek se zabývá problematikou polymerních lepicích malt. V této studii byly použity vinyl-esterové a epoxidové pryskyřice v kombinaci s křemenným plnivem. Tato práce studuje fyzikálně-mechanické vlastnosti vyvinutých malt. Pevnost v tlaku, ohybu a otěruvzdornosti. Pro každou maltu byl zjištěn maximální plnicí poměr při zachování použitelnosti zednickým způsobem (špachtlí či lžící). Výsledky ukazují, že epoxidová malta na bázi aminu vykazuje nižší fyzikálně-mechanické vlastnosti než lepicí malta na bázi vinylesteru, kromě odolnosti proti obrusu, u níž dosáhla hmota na bázi epoxidu výrazně lepších výsledků.

This paper deals with the problematics of polymer adhesive mortars. In this study, the vinyl ester and epoxy resins filled with siliceous filler were used. This paper studies physical-mechanical properties of developed mortars. The compressive strength, flexural strength, and abrasion resistance. The maximum filling ratio for each mortar was found while preserving the applicability in masonry way (by spatula). The results show that the amine-based epoxy mortar exhibits lower physical-mechanical properties than the vinylester-based adhesive mortar, except for the abrasion resistance, in which the epoxy-based composite has achieved significantly better results.
Assessment of Physical-Mechanical Properties of Polymer Adhesive Materials
Keywords: Lepicí hmota; polymer; epoxid; vinylester; Adhesive; polymer; epoxy; vinylester